Eksperci z dziedziny pszczelarstwa odwiedzą grabanowską pasiekę
Autor: Klaudia Chmiel
Data publikacji: 07.02.2018, 14.28
fot. archiwum
Pszczelarze z całego regionu będą mieli okazję zasięgnąć istotnej, bieżącej i świeżej wiedzy o problemach jakie dotyczą pszczół. Co najważniejsze, wiedzę tę przekażą osoby, które zetknęły się z nią i posiadają również cenne doświadczenie.
Lubelską Konferencję Pszczelarską zaplanowano na 17 lutego w Powiatowym Zespole Doradztwa Rolniczego w Białej Podlaskiej z siedzibą w Grabanowie. Będzie to już dziewiąta edycja tego wydarzenia. Chwilę po godzinie 10 rozpocznie się przedstawienie działalności edukacyjnej skierowanej do dzieci i młodzieży. Grabanowska pasieka prowadzi ją regularnie od siedmiu lat. Temat ten omówi Małgorzata Lewandowska z Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli.

O godzinie 10.30 o chorobie wywoływanej przez roztocz jaką jest warroza, a także o chorobach wirusowych pszczół, opowie dr Anna Gajda ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

- Pszczelarze przyzwyczaili się, że mają taki jeden dzień w roku, kiedy mogą spotykać się razem usłyszeć nowe wiadomości z ust doświadczonych osób. Zaprosiliśmy m.in. dr Annę Gajdę, która doskonale zna się na chorobach pszczół – mówi Małgorzata Lewandowska, główny specjalista ds. pszczelarstwa LODR w Końskowoli - Pasieka w Grabanowie.

- Teraz sytuacja w pszczelarstwie nie jest najlepsza. Choroby są nieodłącznym elementem – tak jak człowiek choruje, choruje również pszczoła. Szczególnie niebezpieczna jest warroza.
Uwagę skierowano głównie na te jednostki chorobowe, by pszczelarze nauczyli z nimi walczyć oraz nim zapobiegać.

O środowisku jako o źródle pokarmu pszczół o godzinie 14.45 będzie mówił dr hab. Grzegorz Borsuk z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. - Podczas wykładu zebrani dowiedzą się jakie jest oddziaływanie pszczół na środowisko oraz jak środowisko oddziałuje na pszczoły. Co może zrobić pszczelarz żeby poprawić byt rodzinom pszczelim. Będzie też poruszona kwestia stosowania środków ochrony roślin – dodaje Małgorzata Lewandowska.

Od 12 do 12.15 potrwa przerwa kawowa, natomiast od 13.45 do 14.45 zaplanowano przerwę na obiad. Zakończenie konferencji około godziny 15.30.
KOMENTARZE
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usługi zgodnie z polityką plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.