Kilka słów o marchwi i pietruszce*
Autor: *tekst sponsorowany
Data publikacji: 01.02.2018, 09.56
fot. nadesłane
Niewielkie wymagania glebowe i klimatyczne marchwi, pietruszki i pasternaku powodują, że z powodzeniem możemy je uprawiać we wszystkich rejonach Polski i praktycznie na każdej działce.
Do prawidłowego wzrostu i rozwoju wymagają gleb średnio zwięzłych o odczynie zbliżonym do obojętnego (pH 6,0-6,5), starannie i głęboko uprawionych. Na glebach ciężkich, zlewnych i płytko wzruszonych utrudnione są wschody, a korzenie ulegają deformacji. Marchew i pietruszkę wysiewamy od wczesnej wiosny aż do maja (odmiany na przechowywanie). Pasternak odznacza się długim procesem wegetacji, stąd też wysiewamy go wczesną wiosną, tak wcześnie jak to możliwe.

Marchew
Jej korzenie zawierają dużo cukrów, cały zestaw soli mineralnych, bogactwo witamin. Są one również źródłem błonnika regulującego pracę jelit oraz pomagającego w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Najcenniejszym składnikiem marchwi jest beta-karoten z grupy pomarańczowych barwników zwanych karotenoidami. Barwnikom tym przypisuje się dużą rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Więcej o uprawie marchwi znajdziesz tutaj http://www.rynek-rolny.pl/kategoria/marchew/

                                                                                                                   
Polecane odmiany: Karo F1, Kamila F1, Kalina F1-heterozyjne odmiany wczesne nadają się do zbioru już po 100 dniach od siewu. Atol F1, Nantejska POL, Jawa- odmiany średnio wczesne, o bardzo dużej zawartości karotenu, szczególnie polecane do sporządzania soku. Dolanka, Koral, Karlena NOE, Nela F1- odmiany późne o dużej zawartości suchej masy, dzięki czemu nadają się do długotrwałego przechowywania.

Pietruszka
Zaliczana jest do typowych warzyw przyprawowych. Liście są bogate w witaminy A i C, działają przeciwzapalnie, pomagają w schorzeniach układu moczowego, pomagają na niestrawność oraz artretyzm i reumatyzm. Korzenie natomiast zawierają cukry, nieco białka, niewielkie ilości witaminy C oraz dużo magnezu. Swoje powodzenie, jako roślina przyprawowa, pietruszka zawdzięcza obecności olejków eterycznych. Więcej na temat pietruszki przeczytasz tutaj: http://www.rynek-rolny.pl/kategoria/pietruszka/

Polecane odmiany: Cukrowa- wczesna na zbiór letni i jesienny; Vistula, Alba, Kinga- odmiany późne, na zbiór jesienny, do przechowywania.
KOMENTARZE
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usługi zgodnie z polityką plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.