Konkurs kulinarny w Perkowicach. Wielkanocne smakołyki (GALERIA)
Autor: Istvan GRABOWSKI
Data publikacji: 11.04.2017, 00.13
fot. Karolina Jaszczuk (jaszczuk@biala24.pl)
Prawdziwą radością dla ciała i ducha okazała się wystawa wielkanocnych ciast i ciasteczek (babek, mazurków, kołaczy, drożdżowych zajączków i gniazdek) zaprezentowana na piątej edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Konsekwentnie organizuje go pracownia kulinariów regionalnych GOK w Perkowicach.
O zdolnościach tamtejszych gospodyń i deszczu spływających na nie nagród pisaliśmy wielokrotnie. Teraz laureatki konkursów regionalnych oddały pola innym, w tym dzieciom i młodzieży z Perkowic, Ortela Książęcego, Ogrodnik i Woskrzenic Małych. Do tegorocznego konkursu wypieków wielkanocnych zgłosiły się 22 osoby, przygotowując tradycyjne ciasta, eksponowane na świątecznych stołach . Ich starania oceniało jury pod przewodnictwem Urszuli Nowickiej, zaś rozstrzygnięcie nastąpiło 8 kwietnia w Perkowicach. Zanim ogłoszono wyniki, młody zespół teatralny Afisz z Dokudowa wystawiał komediową etiudę „Biuro matrymonialne”, a zespoły Wrzos z Woskrzenic Dużych i Kalina z Perkowic śpiewały na ludową nutę. Zainteresowani, którzy zjawili się w tamtejszym klubie kultury, mogli obejrzeć ciekawą wystawę palm i stroików wielkanocnych oraz zakupić efektownie opakowane wypieki świąteczne.

Wyniki konkursu kulinarne podał i nagrody wręczył dyrektor GOK Dariusz Chorąży. W najmłodszej kategorii dzieci od 10 do15 lat, (które zdaniem jurorów przygotowały z rodzicami najsmaczniejsze ciasta) zwyciężyła Karolina Mikiciuk z Perkowic. Jej specjalnością były efektowne babeczki. W nagrodę otrzymała paterę na ciasto. Drugą nagrodę (plastikowy pojemnik na ciasto) uzyskała Amelia Szendel z Ortela Książęcego za babeczki i mazurek. Trzecia nagroda (książka) trafiła do Małgorzaty Mikiciuk z Perkowic za mazurka. Na wyróżnienia zasłużyły ciasta Wiktorii Łukasiak z Ogrodnik i Oliwii Pietruczuk z Perkowic.
W kategorii młodzieży od 16 do 19 lat zwyciężył Jakub Pietruczuk z Perkowic (baranek drożdżowy). Drugą nagrodę zdobyła Katarzyna Chotkowska z Dokudowa (babka wielkanocna).
Wśród osób dorosłych najwyżej oceniono mazurka przygotowanego przez Barbarę Nowaszczuk z Perkowic. Druga nagroda przypadła Marcie Bandzerewicz z Dokudowa za babkę, a trzecia Krystynie Machul z Woskrzenic Małych za kołacza.

Laureaci oprócz nagród rzeczowych otrzymali okolicznościowe dyplomy, a publiczność mogła degustować nagrodzone wypieki.
ZOBACZ ZDJĘCIA Z TEGO WYDARZENIA
KOMENTARZE
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usługi zgodnie z polityką plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.