Święcimy pokarmy. Trwa ostatni dzień Triduum
Autor: archiwum
Data publikacji: 15.04.2017, 10.59
fot. archiwum
Wielka Sobota to przedostatni dzień Wielkiego Tygodnia, poprzedzający święto Zmartwychwstania. Należy do Triduum Paschalnego.
Od wczesnych godzin rannych katolicy adorują Najświętszy Sakrament w przygotowanej do tego celu kaplicy zwanej Grobem Pańskim. Jest to czas żałoby po ukrzyżowanym Jezusie Chrystusie. Jest to również okazja do skorzystania z sakramentu pokuty.

Tradycyjnie w tym dniu błogosławi się pokarmy na stół wielkanocny. W kościołach święcone są koszyczki z tzw. „święconką” – częścią potraw, które będziemy spożywać na wielkanocnym stole.

W bialskich kościołach pokarmy święcone są w godzinach porannych i południowych, średnio co pół godziny.
KOMENTARZE
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usługi zgodnie z polityką plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.